S morgens is het vast :
- glutenvrij brood, al dan niet zelf gebakken of glutenvrije cracotten
- beetje minarine
- cereal stevia confituur : abrikoos/framboos
- 2 tassen deca senseo en een weinig half volle melk
Maandag :
- M : varkenshaasje, erwten en wortelen en aardappelen
- A : cracotten met valio kaas
Witlofsalade met gegrilde peer
5 stronken witlof
100 gr ricotta
2 peren
1/2 citroen
4 el olijfolie
2 tl honing
3 takjes peterselie
8 stengels bieslook
1 takje citroenmelisse
1/2 sjalot
Peper en zout (peper weglaten)
Maak eerst de dressing: voeg het sap van een 1/2 citroen bij de olijfolie en voeg de honing toe. Snipper het halve sjalotje en voeg dit bij de olie. Hak de kruiden fijn en meng dit door de olie. Breng de dressing op smaak met iets peper en zout.
Schil de peren en snij deze in 8 parten. Zet een grillpan op het vuur en laat deze goed heet worden. Grill de peren aan beide kanten goudbruin. Verwijder het kontje van de witlof en de buitenste blaadjes. Was de overige blaadjes en laat ze uitlekken. Meng de witlof met de dressing in een grote kom. Dresseer de blaadjes op het bord en maak dit af met de gegrilde peer. Voeg als laatste 5 theelepels ricotta per bord toe.
Rundstoofpotje met wintergroenten
Hoofdgerecht (4 personen)
Ingrediënten
- 800 g rundstoofvlees
(bedieningstoog) - 4 dikke aardappelen
- 3 wortelen
- 1 bussel rapen
- 1 pastinaak
- 360 g kikkererwten
- 1 L groentebouillon
(2 blokjes opgelost in 1 L heet water) - 3 à 4 eetl. bloem
- 3 eetl. olijfolie
- 1 koffiel. komijn
- laurierblad
- peper en zout
Voorbereiding
- Schil de wortelen, de rapen en de pastinaak. Snij ze in even grote staafjes van ± 3 à 4 cm.
- Snij de aardappelen in gelijke blokjes.
Bereiding (15 min. + 1 u. 30 min. stoven)
- Wentel de blokjes rundstoofvlees door de bloem. Verhit 3 eetl. olijfolie in een grote stoofpot en bak het stoofvlees goudbruin. Kruid met peper en zout.
- Giet er de groentebouillon over. Schraap de braadresten los van de bodem en roer goed om. Voeg de komijn toe en leg het laurierblad in de pan. Zet het deksel op de pot en laat gedurende 1 u. zachtjes sudderen.
- Voeg na 1 u. de wortelen, rapen en pastinaak toe en laat nog 30 min. verder garen in de gesloten pan. Doe er na 10 min. ook de aardappelblokjes bij.
- Voeg de laatste 10 min. de kikkererwten toe en laat ze mee warmen. Giet indien nodig nog wat water in de pan
Waterzooi van voorjaarsgroentjes
Vegetarisch hoofdgerecht / voor ± 4 personen
Ingrediënten
- 1/2 bos jonge wortelen
- 2 preien
- 3 rapen
- 200 g peultjes (sluimerwten)
- 1/2 bosje peterselie
- 2 eetl. boter
- 2 eetl. bloem
- 1 blokje groentebouillon (opgelost in 2 dl heet water)
- 3 dl melk
- 1 laurierblaadje
- 1 takje tijm
- peper en zout
Voorbereiding
- Schil de jonge wortelen. Laat nog wat groen aan de stengel zitten.
- Snij het wit van de prei in stukken van ± 2 cm en halveer de stukken in de lengte.
- Schil de rapen en snij in schijven van 1 cm dikte.
- Bind het takje tijm, het laurier-blaadje en 2 takjes peterselie samen tot een kruidentuiltje.
- Snipper de rest van de peterselie.
Bereiding (25 min.)
- Breng lichtgezouten water aan de kook en kook de jonge wortelen 2 min. Voeg er de rapen, de sluimerwten en het kruidentuiltje aan toe en laat nog 5 min. garen. Giet af en zet opzij.
- Smelt de boter in een kookpot en bak er de stukken prei 10 min. in. Bestrooi met de bloem en roer goed door.
- Bevochtig met de groentebouillon en de melk. Roer alles goed door.
Laat 1 à 2 min. al roerend indikken. - Voeg er de rest van de groenten aan toe en laat nog even goed doorwarmen. Kruid naar smaak met peper en zout en verwijder het kruidentuiltje uit de waterzooi.
Afwerking
Serveer in diepe borden en bestrooi rijkelijk met peterselie. Serveer met sneetjes brood.
Tips
U kan er ook een gekookt eitje bij serveren.
De sluimerwten kunnen vervangen worden door prinsessenbonen.
De sluimerwten kunnen vervangen worden door prinsessenbonen.
Aspergerolletjes met brie in de oven
Voorgerecht / voor 4 personen
.
|
Ingredienten
- 12 asperges
- 6 (vierkante) sneetjes
gekookte ham - 150 g brie
- 2 eetl. bloem
- 2 eetl. boter
- 2 dl melk
- 2 eieren
- een scheutje azijn
- 1/3 potje bieslook
- 1 koffiel. currymix
Voorbereiding
- Kook de eieren gedurende 10 min. in water met een scheutje azijn.
- Schil de asperges met een dunschiller van de kop naar het uiteinde. Snij de harde uiteindes eraf.
- Snij de sneetjes ham in 2.
- Snipper het bieslook fijn.
- Snij de brie in reepjes (met een lengte van ± 1 cm op 5 cm en een dikte van ± 0,5 cm).
Bereiding (35 min.)
- Kook de asperges gaar in lichtgezouten water gedurende 4 min. Giet voorzichtig af en bewaar het kookvocht.
- Leg elke asperge op een stukje ham. Bedek de asperges met een reepje brie en kruid naar smaak met currymix. Vouw vervolgens het sneetje ham toe rond de asperge zodat u een rolletje bekomt. Leg alle aspergerolletjes naast elkaar op een beboterde ovenplaat.
- Smelt 2 eetl. boter in een kookpan en roer er de bloem onder. Laat even drogen en bevochtig daarna met 2 dl kookvocht van de asperges en 2 dl melk. Roer stevig tot u een gladde saus krijgt.
- Lepel 1 eetl. saus over elk aspergerolletje (de uiteindes mogen niet bedekt zijn). Zet 8 à 10 min. onder de grill.
- Prak de hardgekookte eieren fijn met een vork en meng er het versnipperde bieslook onder.
Afwerking
Leg 3 aspergerolletjes op elk bord en bestrooi met de mengeling van bieslook
Leg 3 aspergerolletjes op elk bord en bestrooi met de mengeling van bieslook
en ei.
Recepten uit de bioplanet
Geen opmerkingen:
Een reactie posten