donderdag 20 maart 2014

havermout recepten

Havermoutkoekjes (recept Jantina)

de havermoutkoekjes •
130 g havermout •
125 g mascarpone•
210 g suiker •
100 g bloem •
1 vanillestokje •
1 ei

Weeg alle ingrediënten zorgvuldig. Doe de havermout, de bloem, de suiker en de mascarpone in de mengbeker van je keukenmachine. •
Druk de vanillestok eerst even plat en snij hem daarna overlangs in twee. Schraap met een mespunt alle zwarte zaadjes uit de peulen en doe ze zorgvuldig in de mengpot. •Voeg tenslotte het ei toe. •
Monteer de klopper op de machine en laat het toestel rustig draaien. Na een dikke minuut ontstaat er al een homp koekjesdeeg. •
Neem de vlakke ovenplaat erbij en leg er een vel bakpapier op of een bakmat van siliconen. •Verwarm de oven voor op 175°C. •Rol kleine porties deeg tot balletjes van zo’n 2 centimeter diameter. Leg ze op het vel bakpapier (of het bakmatje) en druk ze plat tot dunne ronde koekjes van zo’n 6 cm diameter. Op een standaard bakplaat kan je zo’n 16 koekjes leggen. •
Tip: Bewaar het koekjesdeeg voor later. Indien je het wil bewaren, rol het deeg dan als dikke worsten in vershoudfolie. Laat ze afkoelen in de koelkast (of vries ze in) en snij het deeg nadien met een heet mes in dunne ronde plakjes. •
Bak de koekjes gedurende ongeveer 25 minuten in de hete oven van 175°C. •Laat de koekjes afkoelen zodat ze extra krokant worden.



Havermoutpannekoeken
Ingrediënten voor 8 – 10 st.
75 gr havermout
75 gr boekweitmeel
1 ei
180 ml (amandel)melk
2 tl bakpoeder
2 appeltjes
Handje rozijnen
1 tl kaneel
Snuf zout
Olijfolie
Maple syrup
Zo maak je het
Maal de havermout fijn tot meel in een keukenmachine. Je kunt ook havermeel gebruiken.
Stop dit samen met het boekweitmeel en het zout in een kom.
Voeg het ei toe en vervolgens de melk en klop er met een garde een glad beslag van.
Voeg het bakpoeder toe en meng het goed door elkaar.
Verhit wat olie in een koekenpan. Verdeel 3 hoopjes van het beslag over de pan en bak de havermout pannenkoeken aan weerszijden goudbruin. Ga zo door tot al het beslag op is.
Was de appels en snij deze in partjes. Zet een tweede koekenpan op het vuur en bak de appeltjes in olijfolie goudbruin. Bestrooi ze met wat kaneel en voeg de rozijnen toe.
Serveer de havermout pannenkoeken met de gebakken appeltjes en rozijnen en eventueel wat maple syrup.
Gezonde muffins met havermout
Ingrediënten voor 10 st.
1 banaan
2 eieren
125 ml melk
2 tl bakpoeder
125 gr havermout
Handvol blauwe bessen
1 tl kaneel
Snuf zout
Scheutje zonnebloemolie
Materialen
Muffinvorm
Cupcake papiertjes
havermout muffins
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Mix de havermout met de banaan, het bakpoeder en de eieren en de melk zodat het een massa wordt. Mix het niet te lang.
Voeg eventueel wat extra honing toe.
Voeg de kaneel toe en een snufje zout en een scheutje zonnebloemolie of neutrale olijfolie.
Voeg op het laatst de blauwe bessen toe.
Verdeel het beslag over de muffin vormpjes.
Bak de muffins in ongeveer 30 – 35 minuten goudbruin en gaar.
De muffin is gaar als een sateprikker er schoon en droog uitkomt.
http://uitpaulineskeuken.nl/2013/09/gezonde-muffins-met-havermout.html
Appeltaart havermout uit de oven
ngrediënten voor 1 persoon
40 gr havermout
150 ml amandelmelk
1 appel
1 tl kaneel
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng de havermout met de amandelmelk.
Rasp de appel grof en voeg dit bij de havermout.
Breng de havermout op smaak met de kaneel en eventueel wat stevia.
Meng het geheel door elkaar en doe de havermout in een ovenbestendig schaaltje.
Bak de havermout in ongeveer 25 minuten goudbruin in de oven.
Het hele huis zal naar appeltaart ruiken.
Serveer de appeltaart havermout warm.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten