Schitterende website : http://www.goedgeweten.be
Kunstmatige zoetstoffen
Zoetstoffen leveren weinig tot geen calorieën en worden daarom gebruikt om suiker te vervangen. De verschillende zoetstoffen worden op basis van hun zoetkracht ingedeeld in "intensieve zoetstoffen" (een zoetkracht die veel hoger ligt dan die van suiker) en "extensieve zoetstoffen" (een zoetkracht die lager ligt dan of even groot is als die van suiker).
Vaak worden intensieve zoetstoffen gecombineerd met extensieve zoetstoffen omdat anders het volume van het product sterk vermindert.
E420
Sorbitol, Sorbitolstroop, Sorbitolsiroop, Dulcitol, Glucitol
- Bereiding/oorsprong:
- Sorbitol is een kunstmatige zoetstof op suikerbasis (zogenaamde polyolen). Het wordt gemaakt door druivensuiker, tarwe of maïs met enzymen te behandelen, waarbij een deel van het molecuul wordt vervangen is door een zogenaamde alcoholgroep (de term "alcohol" betekent hier echter niet dat het gemaakt wordt van alcohol of dat het alcohol bevat).
- Algemene opmerking:
- Sorbitol is een extensieve zoetstof, wat betekent dat het even zoet of minder zoet is dan suiker.
Een deel van de sorbitol wordt opgenomen in de dunne darm en in het lichaam verwerkt als fructose. Het resterende deel kan in de dikke darm fermenteren, waarbij gassen vrijkomen. Dit resulteert in krampen en winderigheid.
Het mag niet toegevoegd worden aan voeding voor zuigelingen, aangezien het laxerend werkt bij zuigelingen.
Sorbitol komt bijvoorbeeld in hoge concentraties voor in pruimen,kersen en andere steenvruchten, en in appels en peren
E421
Mannitol
- Bereiding/oorsprong:
- Mannitol is een kunstmatige zoetstof op suikerbasis (zogenaamde polyolen). Het wordt gemaakt door druivensuiker met enzymen te behandelen, waarbij een deel van het molecuul wordt vervangen is door een zogenaamde alcoholgroep. De term "alcohol" betekent hier echter niet dat het gemaakt wordt van alcohol of dat het alcohol bevat.
- Algemene opmerking:
- Mannitol komt van nature voor in allerlei soorten planten, zoalszeewier en paddestoelen.
Mannitol is een extensieve zoetstof, wat betekent dat het even zoet of minder zoet is dan suiker.
Een deel van de mannitol wordt opgenomen in de dunne darm en in het lichaam verwerkt als fructose. Het resterende deel kan in de dikke darm fermenteren, waarbij gassen vrijkomen. Dit resulteert in krampen en winderigheid.
E491
Sorbitaanmonostearaat
- Bereiding/oorsprong:
- Gemaakt uit sorbitol (E420) en stearinezuur (E570). Stearinezuur kan van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn. In de praktijk is het vrijwel altijd plantaardig vet, maar het gebruik vandierlijk vet is niet uit te sluiten.
Dit e-nummer behoort tot de categorie geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen (E400-E495).
Dit ingrediënt bevat zeker kunstmatige zoetstoffen en heel misschiendierlijke stoffen (onbepaald)
Toepassing
Dit e-nummer wordt gebruikt in Mix brood en patisserie eiwitarm(Valpiform).
E950
Acesulfaam-K, Kalium acesulfaam
- Bereiding/oorsprong:
- Acesulfaam-K is een volledig synthetische, kunstmatige zoetstof die de zoetkracht van andere stoffen (zoals suiker en aspartaam (E951)) versterkt.
- Algemene opmerking:
- Acesulfaam-K is een intensieve zoetstof, wat betekent dat het vele malen zoeter is dan suiker (100 tot 200 maal).
Aangezien acesulfaam-K zeer goed tegen verhitting kan, wordt het vaak gebruikt.
Dit e-nummer wordt vaak gebruikt in producten van de categorieënkauwgom, pepermunt en pastilles, zoetstof, yoghurt met vruchten,frisdrank en speculaas
En zo kan ik nog doorgaan, maar elk produkt op zijn eigen is de moeite waard om te bekijken
"Amandelmelk" van Alpro
100% plantaardige amandelmelk, verrijkt met vitaminen B2, B12, D2 en E. Zonder soja.
- Categorie:
- Zuivel en eieren > Zuiveldranken > Plantaardige melk
- Ingrediënten:
- Water, Suiker, Amandel, Tricalciumfosfaat (E341iii), Zeezout,Johannesbroodpitmeel (E410), Gellangom (E418),Zonnebloemlecithine (E322 uit zonnebloem), Vitamine B2 (E101), Vitamine B12, Vitamine E (E306), Vitamine D2
- Mogelijke sporen:
- Hazelnoot
Vandaag eet ik "Fruity&Creamy" van Alpro
"Fruity & Creamy - Perzik" van Alpro
Een 100% plantaardige combinatie van soja, yoghurtfermenten en stukjes perzik, verrijkt met calcium en vitaminen.
- Categorie:
- Zuivel en eieren > Yoghurt > Plantaardige yoghurt met vruchten
- Ingrediënten:
- Water, Perzik, Gepelde sojaboon, Suiker, Plantaardig vet,Glucose-fructosestroop, Gemodificeerd maïszetmeel,Natriumcitraat (E331), Citroenzuur (E330), Appelzuur (E296),Pectine (E440a (i)), Saffloerconcentraat, Citroenconcentraat,Aroma, Tricalciumfosfaat (E341iii), Lecithine (E322), Zeezout,S. thermophilus, L. bulgaricus, Ascorbylpalmitaat (E304),Tocoferol extracten (E306), Riboflavine (E101), Vitamine B12,Vitamine D2
Geen opmerkingen:
Een reactie posten