Wafels waren lekker, maar wat doe je dan op je wafels?
Rijstsiroop mag ik het kader van mijn dieet voor fibromyalgie,
maar ik heb geen idee welke invloed het heeft op de diabetes,
een van de vraagjes voor de diëtiste, ondertussen is het al een ganse lijst
Meten is weten, voor mijn wafels met een weinig rijstsiroop
153 voor de maaltijd, 2 uur nadien 237 (en voor de maaltijd 12 E Victoza gespoten) :-(
http://www.goedgevoel.be/gg/nl/13/Lekker-Eten/article/detail/1235590/2011/04/01/Natuurlijke-zoetmakers-getest.dhtml
Rijststroop
In een notendop
Rijststroop is een granenstroop, net als gerstemoutstroop, tarwemoutstroop, rijstemoutstroop en maïsmoutstroop.
Granenstropen hebben één ding met elkaar gemeen: ze ontstaan uit volle granen en smaken mild zoet. Bovendien zijn deze stropen niet geraffineerd, wat betekent dat tijdens het productieproces de natuurlijke bouwstenen bewaard bleven. Granenstropen bevatten dus nog de nodige vitaminen en mineralen voor hun verdere vertering in ons lichaam. Rijststroop wordt gemaakt door gemalen volrijst met water te vermengen en tot een pap te koken. Daarna veranderen enzymen de structuur van de pap en zorgen ze voor de zoete smaak. Het nodige filteren en koken levert uiteindelijk de dikke, kleverige, goudkleurige stroop op.
Het oordeel van de diëtist
'Granenstropen worden bereid uit het zetmeel van granen. De bereiding steunt op één principe: door de inwerking van enzymen wordt het zetmeel versuikerd. Om dat proces te begrijpen, is het handig even te verduidelijken hoe ons speeksel werkt. Speeksel zit immers ook boordevol enzymen die de structuur van koolhydraten of suikers veranderen: lange suikerketens worden in korte ketens omgezet die zoeter smaken.
Door langer te kauwen op volwaardig brood, gekookte rijst of deegwaren worden die met ons speeksel vermengd én al gedeeltelijk afgebroken, waardoor de smaak zoeter wordt.
De vertering van suikers start dus eigenlijk al in de mond. Daarom is het belangrijk om ons voedsel goed te kauwen en te vermengen met speeksel. Granenstropen bevatten heel wat minder enkelvoudige suikers dan andere suikervervangers. Ze smaken dan ook wat minder zoet. Enkelvoudige suikers zorgen voor een snelle, zoete smaak maar jagen ook de bloedsuiker meteen de hoogte in.
Bovendien leveren ze slechts kortstondige energie. Binnen een gezond voedingspatroon kies je dus best voor voedingsmiddelen die rijker aan meervoudige suikers zijn en dus langdurig energie geven.'
'Granenstropen zijn een bijzonder interessant alternatief voor suiker. Van alle granenstropen heeft rijststroop de meest neutrale smaak. Andere granenstropen hebben een meer specifieke smaak waardoor ze iets moeilijker te combineren zijn. Al is gerstemoutstroop bijvoorbeeld erg lekker in zelf bereide nougat of sesamrepen.'
'Rijstemoutstroop bevat vaak nog actieve enzymen. Voeg je deze stroop toe aan pudding, dan zal die moeilijk dikken. Het zetmeel dat je als bindmiddel gebruikt zal door de aanwezige enzymen immers afgebroken worden. Is je havermoutpap te dan kan een beetje rijstemoutstroop ze weer wat smeuïger maken. Je kan rijstemoutstroop ook aan dikke babypap toevoegen: zo wordt die wat dunner en wordt het verteringsproces al in gang gezet.'
Bewaartip: Gebruik altijd een propere lepel wanneer je granenstroop neemt. Zelfs een klein beetje speeksel kan de suikers in granenstroop doen afbreken waardoor schimmel kan ontstaan.
Voedingswaarde
225 g witte suiker kan je vervangen door 160 rijststroop. Hou er rekening mee dat de structuur anders is. Ook de smaak is zachter.
100 g rijststroop bevat 316 calorieën.
100 gr witte suiker bevat 402 kcal
Lekker bij
Rijststroop is een goed zoetmiddel voor pudding, taart, krokante koekjes of cake. Ook om zelf marsepein te maken is het geschikt. Verder kan je het ook gebruiken om thee of koffie te zoeten en zelfs als smeersel op de boterham. Voor koude bereidingen is rijststroop minder geschikt: de stroperige structuur lost immers slecht op in koude vloeistoffen.
Ik heb er eentje van ekoland gekocht, jammer genoeg staat op hun website niets van informatie
Geen opmerkingen:
Een reactie posten