dinsdag 4 maart 2014

Mij geabonneerd op http://ikeetsuikervrij.nl

Wat leerde ik vandaag?

wat is suiker

Wat is geraffineerde suiker?

Geraffineerde suiker is het soort suiker dat bewerkt is en dankzij het productieproces zijn alle vezels, vitaminen en mineralen eruit gehaald, zodat je een leeg korreltje overhoudt. Geraffineerde suiker is dus de suiker zoals wij die kennen, de witte tafelsuiker. In de supermarkt verkopen ze ook andere suiker, zoals basterdsuiker, rietsuiker, dextrose of fructose. Deze soorten zijn echter net zo geraffineerd als de gewone kristalsuiker (misschien een paar procent minder), omdat ook bij deze suiker alle vezels, vitaminen en mineralen worden onttrokken, waardoor ook hier een leeg dingetje overblijft.
Om suiker te verteren heeft het lichaam stoffen nodig die daarbij helpen, zoals vezels, vitaminen en mineralen. De vezels zorgen ervoor dat de suiker langzaam je lichaam binnentreedt, de vitaminen en mineralen zijn nodig bij de verwerking van de suiker. Bij geraffineerde suiker kan je lichaam deze stoffen niet vinden, omdat die tijdens het raffinageproces verwijderd zijn. Je lichaam kan dus niets met de suiker. Als gevolg daarvan schiet je bloedsuikerspiegel omhoog, vanwege het ontbreken van vezels, en haalt je lichaam de vitaminen en mineralen uit je gezonde cellen, om de geraffineerde suiker toch te kunnen verwerken. Vervolgens heb je ook nog eens een directe energiestoot, gevolgd door een energie-inzinking een paar tellen later. Dit verklaart de vermoeidheid die sommigen heel sterk ervaren na het eten!

Suiker uit groente en fruit

Deze suiker is goed. Geen enkel probleem voor ons lichaam, lees maar. We nemen als voorbeeld een appel. In een appel zit vruchtensuiker en vezels, de koolhydraten. In de appel zitten ook mineralen en vitaminen. Wanneer je een hap neemt van de appel, dan weet je lichaam precies wat er gebeuren moet, vanwege de aanwezigheid van die totale collectie aan vezels, vitaminen en mineralen. Je lichaam verteert zo’n appel zonder problemen, het kan alle voedingsstoffen goed bruikbaar maken. Suiker in een appel is ongeraffineerd. Geen enkele voedingsstof wordt uit de appel gehaald voordat we het eten. Een compleet pakketje dus!
Ook de opdrachten vind ik goed, stof tot nadenken
  • Wat is je voornaamste reden om een suikervrije levensstijl uit te proberen? diabetes onder controle krijgen - mij fitter voelen
  • Noem 3 producten waar volgens jou slechte suikers in zitten
  • Noem 3 producten die volgens jou de goede suikers bevatten
  • Bedenk 3 producten die niet zoet zijn, maar hartig, maar waarvan je denkt dat er slechte suikers in zitten
  • Welk product(en) zul je het meeste missen met suikervrij eten? de zondagse croissant
  • Welke obstakels verwacht je tijdens de ontdekkingsreis naar suikervrij eten? neen, zeggen bij andere mensen

Een lijst van benamingen van suiker is:

-Basterdsuiker
-Dextrose
-Druivensuiker
-Fructose(-stroop)
-Geleisuiker
-Glucose(-stroop)
-Glucose-fructosestroop
-Invertsuiker
-Kandij(-suiker)
-Kristalsuiker
-Maltodextrine
-Melasse(-stroop)
-Rietsuiker
-Sacharose
-Sucrose
-Suiker
-Vanillesuiker

Suiker zit overal, even etiketten bekijken

Voorbeeld van een zak chips:

Ingrediënten: maïs, zonnebloemolie (23%), tarwebloem, ham- en kaassmaak (aroma, bevat weipoeder van melk, kaaspoeder, melkeiwit, boterolie), emulgator (mononatriumglutamaat, dinatriumguanylaat), suiker, kaliumchloride, specerijen, kruiden, rookaroma, kleurstoffen (paprika-extract, anattol, voedingszuur (ascorbinezuur)), zout.

Voorbeeld van een blik tomatensoep:

Ingrediënten : Water, tomaten 42%, taugé, suiker, prei, gemodificeerd maïszetmeel, tarwebloem, chinese paddestoelen (judasoor), waterkastanjes, citroensap, zout, ketjap (suiker, melasse, water, sojasaus (water, sojaboon, tarwe, zout), zout, azijn, tarwezetmeel), plantaardige olie, kruiden, knoflook, smaakversterker E621, specerijen, aroma, gistextract, magere melkpoeder, stabilisator (E451, E452).

Voorbeeld van een macaroni kruidenmix:

Ingrediënten: Groenten 48% (tomaat 33%, ui, wortel, prei, savooiekool, rode paprika), zout, aardappelzetmeel, gistextract,suikermaltodextrine, oregano, kleurstof: paprika-extract, plantaardig vet, aroma, knoflook, rosemarijn, peterselie, witte peper, tijm, basilicum.

Voorbeeld van een ketjap:

Ingrediënten: Suiker, sojasaus 26% (water, sojaboon, zout, tarwe), water, melasse, zout, gebrande suikerstroop, conserveermiddel E202, aroma.

Voorbeeld van een cracker:

Ingrediënten: Granen 85.3 % [volkorengranen 43.1% (volkorentarwemeel 36.4%, havermeel 5.6%, volkorenroggemeel), tarwebloem 11%, roggebloem 10.1%, rijstbloem 5.6%, tarwegriesmeel 4.3%, boekweitbloem 4.3%, gerstebloem 4.3%, gemoute tarwebloem 2,1%, tarwekiemen 0,2%], sesamzaad 10%,suiker, glucosestroop, lactose en melkeiwitten, plantaardig vet, zout.
Stof tot nadenken

Opdrachten

  • Neem 3 producten uit je kast en bekijk de ingrediëntenlijst. Zit er geraffineerde suiker in? Zo ja, welke benaming staat op het etiket?
  • Neem alle producten uit je kast waarvan je denk dat er suiker in zit. Controleer de etiketten en gooi de producten weg, of doneer ze aan iemand die wel graag suiker eet.
  • Bekijk dan alle producten die je hebt laten staan, en controleer ook al deze producten. Doe de producten met suiker weer weg.
  • Tip: vergeet niet je koelkast onder de loep te nemen!
  • Welke producten bevatten suiker waarvan je het echt niet had verwacht?
  • Wat vind je van het aantal producten dat is overgebleven in je kast?
Deze oefening doe ik morgen voormiddag en vul ik dan verder aan

Toevallig ontdekte ik ook 2 andere websites : 
- http://zondersuikereten.nl
- http://suikerwijzer.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten