zaterdag 1 maart 2014

Over stevia en rijstsiroop

Diëtiste doet me werken met stevia of rijstsiroop

Stevia :   http://www.stevia-kweken.be


Stevia is een zoetstof die puur natuurlijk van aard is en gewonnen wordt uit de plant genaamd Stevia Rebaudiana. Doordat Stevia een natuurlijk product is en weinig tot geen bijwerkingen kent, in zeer zeldzame gevallen kan misselijkheid voorkomen en dat is wel het ergste, is het zeer geschikt als vervanging voor suiker zonder koolhydraten. Ook is de zoetstof Stevia temperatuur stabiel, wat het zeer geschikt maakt om mee te koken, in tegenstelling tot andere chemisch verkregen zoetstoffen.
De zoetstof Stevia bestaat uit de stoffen stevioside en rebaudioside, welke van nature voorkomt in de bladeren van de Stevia plant. Deze stoffen zijn in geconcentreerde vorm tot wel 300 keer zoeter dan suiker en om iets te zoeten is er dan ook maar zeer weinig van nodig, wat het een zeer efficiënt product maakt. De smaak wordt door velen omschreven als zoet met een lichte ondertoon welke aan zoethout doet denken. Verder kent de zoetstof Stevia in een goede kwaliteit geen bittere of anderszins onprettige nasmaak.
De zoetstof Stevia is dus zeer geschikt om als vervanging voor suiker te gebruiken waardoor het in principe overal voor gebruikt kan worden in de keuken. Tevens is de smaak van Stevia prettig en is er dus makkelijk aan te wennen. Let wel, Stevia smaakt niet naar suiker omdat Stevia simpelweg geen suiker is. Suiker heeft een eigen smaak en dit geld ook voor Stevia. De smaak van de zoetstof Stevia is echter prettig waardoor het makkelijker is om de normale suiker voor Stevia in te ruilen



Hoe stevia kweken?

Deze subtropische plant kan je makkelijk zelf kweken. Al heb je er wel een warme zomer en een vorstvrije overwinteringsplek voor nodig.
Er bestaan diverse soorten stevia maar slechts één, stevia rebaudiana, is zeer zoet van smaak. Stevia is een subtropische plant die nood heeft aan warmte.
In ons klimaat wordt ze niet hoger dan 60 cm en bloeit ze zelden. Stevia kiemt langzaam en de zaai resultaten zijn wisselend. Reken op een opkomst tussen 30 en 80%. Zaai in maart of april in huis, onder een plasplaat, in heel fijne zaaigrond, bij minstens 20°C. Na 3 tot 4 weken verschijnen de eerste zaailingen. Hou de steviaplanten warm op een plek met veel licht. Verspeen ze op tijd, maar hou ze tot midden mei binnen. Plant ze uit op een warme plek : volle zon hoeft niet.
Je kan de steviaplantjes ook in een koude serre of platte bak houden, of in een mooie pot op je zonneterras. Top ze al vroeg in, zo komen er meer vertakkingen en groeit de plant mooi vol. Stevia is dol op mest. Voeg compost in het plantgat of de pot, en geef vanaf mei organische mest met extra bloedmeel of zeewier. Zorg dat de grond niet uitdroogt. Haal je plant uiterlijk midden oktober naar binnen op een frisse plek met veel licht.

Gebruik van bulkproducten bij Stevia

http://www.stepa.be


  • StepaZero


Tafelzoetstof zonder calorieën bestaande uit een mengsel van steviolglycosiden en erythritol.
StepaZero is 10 x zoeter dan gewone tafelsuiker. StepaZero zit in zakjes van 200 g. Het is geschikt voor iedereen en dus ook voor diabetici en PKU-patiënten. Gebruik StepaZero voor het zoeten van dranken, desserten en patisserie.
Eén afgestreken koffielepel (± 4 g) komt overeen met 40 g suiker.
StepaZero mag gekookt en gebakken worden. Droog bewaren tussen 15 en 20 °C.
Erythritol wordt snel opgenomen in het lichaam, maar wordt niet gemetaboliseerd. Het wordt als zodanig terug uitgescheiden. Vandaar dat het geen calorieën levert aan het lichaam. Erythritol komt niet in de dikke darm terecht en wordt dus niet gemetaboliseerd door de bacterieën van de dikke darm en kan dus ook geen aanleiding geven tot diarree zoals andere polyolen dat wel doen.

Stepa Sweet

Wit poeder met een mengsel van steviolglycosiden en maltodextrine. Zakjes van 50 g. Dit komt overeen met 1500 g suiker. Het poeder is hittebestendig. Omdat het poeder zeer zoet is, gebruikt u 30 x minder dan gewone suiker en is de glycemische lading (bijdrage aan bloedglucose) praktisch verwaarloosbaar evenals de calorie-inhoud. StepaSweet is geschikt voor iedereen en dus ook voor diabetici en PKU-patiënten.

Voedingswaarde per 100g:

Energie394 Kcal
Eiwit0
Koolhydraten0
Suiker0
Vezels0
Vetten0
Verzadigde vetzuren0
Natrium0


Rijstsiroop

Rijststroop is een granenstroop, net als gerstemoutstroop, tarwemoutstroop, rijstemoutstroop en maïsmoutstroop.

Granenstropen hebben één ding met elkaar gemeen: ze ontstaan uit volle granen en smaken mild zoet. Bovendien zijn deze stropen niet geraffineerd, wat betekent dat tijdens het productieproces de natuurlijke bouwstenen bewaard bleven. Granenstropen bevatten dus nog de nodige vitaminen en mineralen voor hun verdere vertering in ons lichaam. Rijststroop wordt gemaakt door gemalen volrijst met water te vermengen en tot een pap te koken. Daarna veranderen enzymen de structuur van de pap en zorgen ze voor de zoete smaak. Het nodige filteren en koken levert uiteindelijk de dikke, kleverige, goudkleurige stroop op.

225 g witte suiker kan je vervangen door 160 rijststroop. 
Hou er rekening mee dat de structuur anders is. Ook de smaak is zachter. 
100 g rijststroop bevat 316 calorieën.

EXTRA , niet toegestaan voor mij

Ahornsiroop
 
Ahornsiroop of esdoornsiroop is afkomstig van de Canadese esdoorn. Het zoete esdoornsap wordt verwarmd waardoor het geleidelijk aan in een sterk geconcentreerde, licht- tot donkergekleurde siroop verandert

3/4 kop ahornstroop vervangt 1 kop witte suiker. 100 ml ahornstroop bevat 334 calorieën.


Agavesiroop

De agave is een tropische vetplant die van nature in Mexico, Zuid-Amerika en de zuidelijke Verenigde Staten voorkomt. De stam van de plant wordt uitgeperst waarna het sap verwarmd wordt en zo de uiteindelijke agavesiroop ontstaat. Natuurlijke agavesiroop is een ongeraffineerd product waardoor het rijk is aan natuurlijke vitaminen en mineralen.

Je kan een hoeveelheid suiker vervangen door 3/4 agavestroop. 100 gram agavestroop bevat 312 calorieën.


Dadelstroop

Zoals het woord zegt, is de stroop gemaakt van dadels. Op internet vind je recepten om het gemakkelijk zelf te maken. Dadels verhogen bij de meeste mensen de bloedsuiker vrij snel, dus scoort hoog op de glycemische index (GI). Echter worden in taarten of in rauwe vorm dadels vaak gegeten met noten en die vertragen de opname van suikers. Je hebt dan minder last hebben van een eventuele snelle bloedsuikerstijging.  Als je dus enkel dadelstroop eet zonder iets vezel-, vet- of eiwitrijks erbij, heb je kans dat je bloedsuiker sneller omhoog schiet dan je normaal met dadels gewend bent (dit is ook deels persoonsgebonden). Dadelstroop is in natuurvoedingswinkels te koop en lekker op bijvoorbeeld pannenkoeken.

Yaconsiroop

Een wat onbekendere siroop is yaconsiroop. De siroop is geperst van de wortel van de yacon plant. Yaconsiroop is laag op de glycemische index.  Hiermee een goed zoetmiddel, alleen wel behoorlijk prijzig. Yaconsiroop heeft wel een typische smaak (karamelachtig).Uit de informatie die ik erover vind, lijkt het een gezonder alternatief te zijn voor bijv. agavesiroop.

Amazake

Amazake bestaat in 3 vormen, namelijk rijst-, haver- en gierstamazake. Rijst- en gierstamazake zijn glutenvrij, de haveramazake is niet glutenvrij.  Amazake is gekookte rijst, gierst of haver dat is gemengd met kojirijst, heeft een milde zoete smaak en een zachte crème-achtige structuur. Amazake is dus niet enkel een zoetmiddel, het vervangt tegelijk ook melk, boter en ei bijvoorbeeld.  De smaak per amazake-type verschilt een beetje. Handig voor bijv. taartvullingen, toetjes 

Uit : http://voedzo.nl/geen-suiker/alles-over-de-onbekende-suikervervangers/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten