Welke rol vervult vitamine D in ons lichaam?
JUNE 28, 2010 BY LEAVE A COMMENT
Bronnen van vitamine D
Vitamine D ontstaat uit pro-vitaminen die in de huid aanwezig zijn en dit onder invloed van het zonlicht. Zonlicht is dan ook de belangrijkste bron van deze vitamine. Vitamine D3 kan wel uit de voeding worden opgenomen. Deze vorm van vitamine D zit in bepaalde voedingstoffen zoals levertraan, melkvet, ei en vette vis. Momenteel wordt er extra vitamine D toegevoegd aan margarines.
Mogelijkheid tot het aanleggen van een reserve
Vitamine D is en vetoplosbare vitamine. Hierdoor is het mogelijk om een reserve aan vitamine D aan te leggen in vethoudende organen zoals de lever.
Welke rol vervult vitamine D in ons lichaam?
Vitamine D is nodig voor de opbouw van een voldoende sterk beendergestel. Zonder vitamine D kan calcium niet in de bloedbaan en in de beenderen worden opgenomen. Botontkalking tegen gaan door extra calcium toe te dienen is nutteloos als er geen extra vitamine D is om het te verwerken. Daarom gaat de toediening van calcium bij ouderen steeds in combinatie met vitamine D gebeuren.
Behoefte aan vitamine D?
Wanneer er een tekort aan vitamine D aanwezig is kan dit heel wat gezondheidsproblemen geven. Hier maken we dan ook een onderscheid tussen kinderen, volwassenen en bejaarden. Kinderen hebben tijdens hun groei extra vitamine D nodig voor hun beendergestel. In baby en kindervoeding wordt er daarom extra vitamine D toegevoegd.
Wanneer er een tekort aan vitamine D aanwezig is kan dit heel wat gezondheidsproblemen geven. Hier maken we dan ook een onderscheid tussen kinderen, volwassenen en bejaarden. Kinderen hebben tijdens hun groei extra vitamine D nodig voor hun beendergestel. In baby en kindervoeding wordt er daarom extra vitamine D toegevoegd.
Kleuters krijgen speciale vitamine D tabletjes tijdens de wintermaanden omdat er in deze maanden minder zonlicht aanwezig is. Volwassenen hebben niet echt extra vitamine D nodig wanneer ze voldoende in de openlucht vertoeven. Tijdens de zomermaanden maken deze extra vitamine aan die dan opgeslagen wordt in de lever, als reserve voor de wintermaanden.
Voor bejaarden ligt het dan weer helemaal anders. De ouder wordende huid heeft minder pro-vitamine dat omgezet kan worden. Bejaarden die te weinig buiten komen hebben dan ook nog eens onvoldoende zonlicht die de vitamine kunnen vormen. Daarom heeft ook deze groep nood aan extra Vitamine D toediening.
Wat bij chronisch vitamine D tekort?
Gelukkig zijn deze chronische vitamine D tekorten niet echt meer aanwezig in onze moderne maatschappij. Toch is het interessant om te weten welke gevolgen dit zou kunnen hebben. Bij kleine kinderen zou een tekort kunnen leiden tot een abnormale groei en het soepel blijven van de botten van de ledematen en de schedel. Een vertraagde tandvorming en knobbels ter hoogte van de ribben.
Bekken afwijkingen bij meisjes die het dan als vrouw moeilijk hebben om op een normale manier te bevallen. Deze ziekte noemt Rachitis en kwam zeer frequent voor in de 17 de eeuw. Calcium is nodig voor een goede spierwerking en heeft vitamine D nodig om door het bloed opgenomen te kunnen worden. Het hart is een grote spier die calcium nodig heeft om goed te functioneren. Tekort aan vitamine D kan op die manier hartfalen in de hand werken. Bij oudere mensen kan je door een tekort aan vitamine D spierzwakte krijgen wat veelvuldig vallen tot gevolg zou kunnen hebben.
Eenheden en omrekening
Eenheden in de voeding
De hoeveelheid vitamine-D kan worden uitgedrukt als microgram ergocalciferol (vitamine-D2) of microgram cholecalciferol (vitamine-D3). Regelmatig ook wordt de hoeveelheid internationale eenheden (i.e.) vermeld, waarbij 40 i.e. overeenkomt met 1 microgram.
De hoeveelheid vitamine-D kan worden uitgedrukt als microgram ergocalciferol (vitamine-D2) of microgram cholecalciferol (vitamine-D3). Regelmatig ook wordt de hoeveelheid internationale eenheden (i.e.) vermeld, waarbij 40 i.e. overeenkomt met 1 microgram.
Bloedwaarden
Volgens medische bloedanalyse 20 – 50 ng/ml of 50 – 125 nmol/l
Volgens orthomoleculaire tendensen
Volgens medische bloedanalyse 20 – 50 ng/ml of 50 – 125 nmol/l
Volgens orthomoleculaire tendensen
- Onvoldoende: 10 – 20 ng/ml of 25 – 50 mmol/l
- Hypovitaminose D: 20 – 40 ng/ml of 50 – 100 nmol/l
- Optimaal : 40 – 100 ng/ml of 100 – 250 nmol/l
Voeding
Onze voeding bevat onvoldoende vitamine-D. Slechts zeer weinig voedingsmiddelen zijn een goede bron van vitamine-D. Voedingsmiddelen waar vitamine-D van nature in voorkomt zijn:
- De beste bron van vitamine-D zijn vette vissoorten, zoals: haring, sardines, makreel, wilde zalm 10 µg (400 i.e.) per 100 gr, kweekzalm 4 µg (160 i.e.) per 100 gr, tonijn, paling 20 µg (800 i.e.) per 100 gr (deze waarden zijn ongeveer en kunnen variëren)
- Vissenolielevers, zoals levertraan: vit D gr 8 µg (320)i.e.) vit A 900 µg (3000)i.e.)/gr
- Eidooiers (gemiddeld 0.5 µg (20 i.e.) per dooier, de hoeveelheden variëren en komen zelden boven 1,25 µg (50 i.e.) per dooier uit.
- Boter bevat ongeveer 2 µg (80 i.e.) per 100 gram. Dit wisselt af volgens het seizoen.
- In paddenstoelen is ergosterol (provitamine-D2) aanwezig, wat onder invloed van voldoende UV-licht omgezet kan worden in biologische actief ergocalciferol (vitamine-D2). In het wild geoogste paddenstoelen kunnen dus een goede vitamine-D bron zijn, paddenstoelen die in lichtarme omstandigheden groeien zijn dat niet. Ook andere planten kunnen sporen ergosterol bevatten. Dit is de enige niet-dierlijke bron van vitamine-D en is belangrijk voor vegetariërs.
- Margarine toegevoegd 7.5 µg (300 i.e.) per 100 gr
Geen opmerkingen:
Een reactie posten