woensdag 2 april 2014

Stevia recepten 2 die ik over de jaren heb verzameld vanaf verschillende websites

Tabellen
donderdag 9 mei 2013
17:16
  • 1 eetlepel suiker = 6 tot 9 druppels vloeibaar stevia-extract
  • 1 eetlepel suiker = 1 snuifje steviapoeder
  • 1 theelepel suiker = 2 tot 4 druppels vloeibaar stevia-extract
  • 1 theelepel steviapoeder = 2 eetlepels gemalen steviabladeren
  • 1 theelepel steviapoeder = 1 kop (=16 eetlepels) suiker (200gr)
  • 1 pakje stevia (bv. Truvia) = 1 pakje Splenda = 1 pakje Equal = 1 pakje Sweet'N Low = 2 theelepels suiker
  • 1 kop gegranuleerde Splenda = 1 theelepel steviapoeder
  • 1/2 kop Splenda Sugar Blend = 1 theelepel steviapoeder
  • 1 pakje Splenda = 4 tot 5 druppels vloeibaar stevia-extract
  • 1 kop Equal Spoonful = 1 kop Splenda = 1 kop sugar
  • 1 theelepel steviapoeder = 8 theelepels Sweet'N Low


Cheesecake met bosvruchten
donderdag 9 mei 2013
17:10

Voor de bodem:
- 100 gram amandelen
- 150 gram dadels (het liefste de échte, superzacht en kleverig, Medjools)
- snufje zout

Voor de vulling:
- 150 gram cashewnoten (paar uur geweekt)
- 50 gram amandelen (paar uur geweekt)
- 100 gram honing (of dus ahornsiroop e.d. voor de vegans)
- 1/8 tl stevia
- 100 gram gesmolten kokosolie (op laag vuur!)
- 1 citroen, je gebruikt de rasp en het sap!
- 1 tl vanillerasp
- 200 – 300 gram bosvruchten (of andere vruchten)

Springvorm 18 cm
Keukenmachine

De springvorm:
- bedek de bodem met plastic of bakpapier

De bodem:
- ontpit de dadels
- hak in een keukenmachine eerst de amandelen
- voeg de dadels toe en een snufje zout
- bedek de springvorm met het dadel/amandelmengsel. Als het teveel aan je handen of lepel kleeft, maak je handen dan even nat met wat water, dan kun je het gemakkelijk verspreiden

De vulling:
- spoel de cashewnoten en amandelen af
- hak ze fijn in de keukenmachine
- voeg de honing, stevia, kokosolie, rasp & sap van een citroen, vanille toe en meng het goed tot één geheel
- giet de helft in je springvorm
- voeg de vruchten toe bij de andere helft en meng dit weer in je keukenmachine (als je veel vruchten hebt, strooi deze dan op de taart wanneer je klaar bent, of roer ze door het beslag zonder te blenden, voor een leuk effect)
- doe het vruchtenmengsel in de springvorm en verdeel goed
- doe je eventuele overgebleven vruchten bovenop de taart
- zet de taart in de vriezer om op te stijven, zet hem voor gebruik in de koelkast (de ideale temperatuur is eigenlijk tussen vriezer en koelkast in, maar die hebben we niet)
- eet smakelijk!


Cheesecake
donderdag 9 mei 2013
16:56



Bodem
  • 300 gram geroosterde noten (cashew-, hazel- of macadamianoten)
  • 50 gram boter (gesmolten)
  • Springvorm (doorsnede 23 cm, ingevet)
Vulling
  • 6 blaadjes gelatine
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 200 gram roomkaas
  • 250 ml slagroom (geklopt)
Topping
  • 3 blaadjes gelatine
  • 500 gram bosvruchten (diepvries of vers)
  • 50 ml zwarte bessensap of water

Bodem
Maal in een keukenmachine de noten met de Kristal fijn. Meng de boter erdoor en druk het mengsel stevig op de bodem van de springvormen. Laat de bodem opstijven in de koelkast.

Vulling
Week de gelatine 5 minuten in koud water.
Meng in een kom de yoghurt en de roomkaas met de Fruitsiroop en de Kristal.
Knijp de gelatineblaadjes uit en meng ze in een pannetje met 5 eetlepels water. Verwarm de gelatine onder voortdurend roeren (niet laten koken) totdat deze volledig is opgelost. Laat de gelatine afkoelen tot kamertemperatuur (let op dat het niet begint te stollen) en roer het door het yoghurt-roomkaas-mengsel. Roer tot slot de slagroom er voorzichtig doorheen.
Giet de vulling in de springvorm en laat deze in de koelkast helemaal opstijven (tenminste 2 uren).

Topping
Week de gelatine 5 minuten in koud water.
Meng in een pannetje 300 gram bosvruchten met de Kristal en het bessensap. Verwarm het mengsel totdat de bosvruchten helemaal uit elkaar zijn gevallen en een dikke saus is ontstaan.
Zeef de saus om alle pitjes te verwijderen. Voeg de gelatineblaadjes toe en laat de saus iets afkoelen.
Giet de saus over de vulling in de springvorm en zet de cheesecake in de koelkast totdat ook de saus is opgesteven.
Garneer de cake met de overgebleven bosvruchten.



Appeltaart met stevia
donderdag 9 mei 2013
16:59

  • 1 rol uitgerold bladerdeeg (± 230 g)
  • 4 tot 5 appelen (niet te zuur)
  • 50 g roomboter

  • Schil de appelen en verwijder het klokhuis.
  • Snij in 8 partjes.
  • Smelt de boter met het steviapoeder in de voorverwarmde over in de bakschaal.
  • Verdeel dit mengsel goed over de bodem en beleg in kringvorm met de appelpartjes.
  • Bedek met het bladerdeeg dat je langs de randen naar de binnenkant van de bakvorm duwt.
  • Bak 45 minuten in de oven op 180°.
  • Leg een bord boven op de bakvorm en keer de taart.
Bereidingstijd:30-60 minuten
Keuken:Belgische keuken


 Cupcake Met stevia voor diabetici
donderdag 9 mei 2013
17:04

200 gram roomboter op kamertemperatuur
20 gram stevia
200 gram zelfrijzend bakmeel
4 eetlepels melk op kamertemperatuur
4 eieren op kamertemperatuur

STEVIA, bakvorm, beslagkom, oven (cupcake maker), garde,

Klop de zachte boter met een mixer romig, voeg in delen de stevia toe en blijf het mengsel mixen. Voeg daarna één voor één de eieren toe en meng alles steeds op middelhoge snelheid door elkaar. Voeg vervolgens in kleine delen het zelfrijzend bakmeel toe en blijf het mengsel op middelhoge snelheid mixen. Als laatst wordt de melk toegevoegd. Mix het geheel daarna nog even door op dezelfde snelheid.Schep nu het deeg in de cupcake vormpjes. Door het gebrek aan suiker rijzen de cupcakes minder dan tradtitionele cupcakes, dus de vormpjes mogen tot zeker 3/4 gevuld worden.

Zet de cupcakes vervolgens 20 minuten in de oven en test dan met behulp van een satéprikker de gaarheid. Als de satéprikker er niet schoon uitkomt, moeten de cupcakes nog zo`n 5 minuten verder garenVerwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht oven wat koeler, bijvoorbeeld op 150)Als de cupcakes gaar zijn kunnen ze uit de oven gehaald worden, na een minuut afkoelen in de vorm kunnen ze uit de vorm gehaald worden en op een rooster worden geplaatst. De cupcakes kunnen pas gedecoreerd worden als ze volledig zijn afgekoeld.


 Bosbessenmuffins met vanille (en Philadelfiakaas)
donderdag 9 mei 2013
17:06
4 personen
Benodigdheden:
180 gr zelfrijzende bloem
0,70 gram Stevia EXTRA of 0,15 gram Stevia GOLD
2 tl bakpoeder
2 eieren
50 g boter, gesmolten
2 dL melk
2 tl vanille-essence (beschikbaar in Colruyt)
175 g verse bosbessen (diepvries)

Verwarm de oven voor op 190 °C. Vet een vorm in of zet 12 papieren cakevormpjes op een bakplaat.
Zeef bloem, suiker en bakpoeder in een grote kom. Klop in een andere kom de eieren los. Voeg de gesmolten boter, melk en vanille-essence toe aan de eieren en roer alles goed los.
Maak een kuiltje in de droge mix van de bloem e.d. en giet het eimengsel erin. Roer alles mooi tot een homogeen mengsel.
Schep het beslag voor de helft in de vorm en laat genoeg ruimte vrij om te kunnen rijzen.
Voeg de bosbessen voorzichtig toe zonder ze te pletten en giet de andere helft van het beslag erover.
Bak de cake 30-35 minuten tot de bovenkant lichtjes terugveert bij een zachte aanraking. Laten afkoelen en serveren.

TIP: Je kan hem ook nog extra afwerken met Philadelpiakaas, gemixt met een zelgemaakte suikervrije confituur van bosbessen.


 Chocolademousse voor diabetici
donderdag 9 mei 2013
17:11
4 personen
20 gr prodiasuiker
250 gr suikervrije chocolade 2 gelatineblaadjes
1 eigeel 5 eiwitten
2 dl Alpro Soja Cuisine

Mixer

Klop de eiwitten met de prodiasuiker stevig op
Smelt de chocolade met de Alpro Soja Cuisine, voeg het eigeel toe alsook de geweekte gelatine
Laat even afkoelen tot lichaamstemperatuur
Meng het opgeklopte eiwit hieronder en laat enkele uren opstijven


 trifle
donderdag 9 mei 2013
17:12

Amandelmeel,eieren,stevia,aardbeiejn marscapone,vanillevla,siaasappelsapc,citroensap,roomkaas

als 1e: maak een taartbodem van 100 gr amandelmeel,50 gr roomkaas,4 eieren,2 a 3 mespuntjes (evt naar smaak) stevia,halve theelepel vanille essence en een snufje zout.alles door elkaar mengen en in een siliconen bakvorm doen 24cm doorsnee of springvorm bekleed met aluminiumfolie 20 min bakken 180 gr

500gr aardbeien
1/2 theel citroen sap
mespuntje stevia (naar smaak)
250 gr mascarpone
150 ml (verse)sinaasappelsap
200 ml vanillevla
en je taartbodem in plakjes(stukjes) gesneden

wat aardbeitjes apart houden voor garnering
de rest in plakjes snijden en vermengen met de citroen en de stevia
met een mixer de mascarpone en de helft van het siaasappelsap luchtig kloppen,en de vla erdoor scheppen
een bodem van een schaal voor de helft met amandelcacke bedekken,de rest van het sinaasappelsap er overheen doen,de helft van de aardbeien erop doen,daarop 1/3 van het vla mengsel op doen
hier weer de rest van de cake op leggen ,de aardbeien erop en de rest van het vla mengsel er over verdelen
afgedekt bewaren in de koelkast
voor gebruik 30 min uit de koelkast halen en garneren met de aardbejen

Brownies met stevia   
donderdag 9 mei 2013
17:12

  • 2 theelepels wit steviapoeder   
  • 180gr bloem   
  • 100gr cacaopoeder   
  • 1/2 theelepel zout   
  • 1/2 theelepel bakpoeder  
  • 225gr margarine   
  • 4 eieren   
  • 2 theelepels vanille-extract   
  • 270gr ongezoete chocoladesnippers of -blokjes   
  • 150gr noten

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een grote rechthoekige bakpan in. Meng stevia, bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout samen en zet apart. Meng margarine, eieren en vanille tot het mengsel zacht is. Voeg beide mengsels samen tot een vochtig deeg. Stop chocolade en nootjes bij het deeg. Spreid het uit in de voorbereide bakpan. Bak voor 35-40 minute



Geen opmerkingen:

Een reactie posten