woensdag 2 april 2014

Stevia recepten 1 die ik over de jaren heb verzameld vanaf verschillende websites

OMREKENEN
donderdag 9 mei 2013
1:15
Wat is de zoetkracht van het Pure Via™ poeder?
1 lepel Pure Via™ poeder (0,5g) heeft dezelfde zoetkracht als 1 lepel suiker (5g), maar bevat slechts 2 kilocalorieën i.p.v. 20 kilocalorieën!

Pure Via™ poeder
Pure Via™ poeder kan gebruikt worden voor het zoeten van yoghurt, fruit en smoothies, maar ook voor het bakken van taarten en cake.
  • Slechts 2 kcal per koffielepel!
Dosering:
  • Gemakkelijk te gebruiken:
    1 lepel Pure Via™ poeder (0,5 g) heeft dezelfde zoetkracht als een lepel suiker (5 g), maar bevat
    slechts
    2 kilocalorieën i.p.v. 20 kilocalorieën!



Appeltaart met Stevia
zaterdag 9 maart 2013
13:45
Appeltaart ingrediënten
  • 1 vel bladerdeeg
  • 2 tot 3 appels om te bakken
  • enkele klontjes boter of plantaardige margarine voor te bakken
  • wat stevia (2 afgestreken lepels, maar omdat Piet niet vermeldt wat
    merk van stevia hij gebruikt, volg je best de aanwijzigingen op de verpakking)
  • 4 eetlepels amandelpoeder


  1. Appelen niet schillen, wel in 4 delen, klokhuis verwijderen en in dunne halve maantjes snijden.
  2. Een vel bladerdeeg uit de ijskast halen en met het boterpapier op de bakplaat leggen.
  3. Schik de appelschijfjes dakpansgewijs op het bladerdeeg maar blij een 2 tal centimeter van de buitenste rand weg.
  4. Leg er hier en daar wat margarine over, margarine voor te bakken in de oven uiteraard.
  5. Voor de extra smaak strooi je wat amandelpoeder bovenop de appels en dan de stevia (niet te veel).
  6. Laat 30 tot 35 minuten op 180 tot 185 graden bakken, Piet laat ze voor hem nog een 10 tal minuten langer in de oven op het randje van zwart gebakken. Let er echter op dat niets aanbrand, want aangebrand voedsel is dan weer kankerverwekkend.



Cake met Stevia
zaterdag 9 maart 2013
13:46
Suikervrije cake ingrediënten
  • 5 biologisch geteelde eieren
  • 50 ml melk (mager)
  • 30 gram stevia (equivalent aan 300 gram suiker)
  • ¼ kg natuur yoghurt zonder suiker
  • ¼ kg gezeefde bloem (zelfrijzend!)
Hoe cake zonder boter en zonder suiker maken

  1. Oven voorverwarmen op 180 graden.
  2. Maak de melk lauw in een sauspannetje op een laag vuurtje.
  3. Breek de 5 eieren in een grote kom. Met een elektrische mixer met kloppers op volle snelheid klop je de eieren tot er wat schuim op komt.
  4. Voeg de lauwe melk toe en klop verder op volle snelheid luchtig.
  5. Zet dan de mixer wat lager (zodat de stevia niet gaat wegvliegen tijdens het kloppen), voeg de stevia toe en klop de stevia opnieuw op hoogste snelheid door het mengsel tot de stevia volledig opgelost is.
  6. Voeg de yoghurt toe en meng met de handgarde door de eieren.
  7. Voeg tenslotte de zelfrijzende bloem toe en meng met de handgarde tot een lopend cakebeslag.
  8. Neem papieren cakevormpjes en leg op de bodem, indien gewenst, enkele stukjes van je favoriete fruit.
  9. Lepel er het cakebeslag over (niet volledig vol, want de cakejes gaan toch nog een beetje rijzen: vul ¾de vol).
  10. Laat de suikervrije cakejes een 15 tot 20 minuten goed uitbakken in de oven op 180 graden.

Brownies met stevia

 4 personen
Tussen 15 en 30 minuten

Ingrediënten
3 el agavesiroop
1 th lepel bakpoeder
40 gr cacao
50 gr chocolade (in stukjes)
2 eieren
6 el karnemelk
35 gr ongezouten boter
snufje zout
20 gr stevia (poeder)
100 gr tarwebloem
10 druppels vanille essence
4 el zonnebloemolie

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 160°C.
Roer de cacao onder de boter. Klop vervolgens de eieren, zonnebloemolie, karnemelk, agavesiroop en de stevia door elkaar. Roer daarna in een grote kom de bloem, het zout en het bakpoeder door elkaar.
Mix het botermengsel met het eiermengsel en de bloem door elkaar. Voeg daarbij het vanillearoma en de chocoladestukjes toe. Roer het geheel om tot je een glad deeg krijgt.
Giet het deeg in een bakvorm en bak de brownies ongeveer 15 minuten in de oven.

Stevia Anna's Appeltaartje
donderdag 9 mei 2013
16:52



Ingrediënten
  • 750 gram appel (geraspt)
  • 2 theelepels kaneel
  • 25 gram SteviJa Kristal®
  • Sap van een halve citroen
  • 150 gram rozijnen
  • 150 ml appeldiksap
  • 850 ml water
  • 3 zakjes agar-agar poeder
  • Springvorm (circa 16 cm)
Bereiding
Bekleed de springvorm aan de binnenkant met bakpapier. (om lekkage in de springvorm te voorkomen)

Meng in een kom de appel, kaneel, Kristal, citroensap en de rozijnen.
Meng het diksap aan met het water en roer het agar-agar poeder erdoor. Breng het diksap aan de kook, laat het 2 minuten doorkoken en laat het vervolgens iets afkoelen. (hierdoor wordt het appeldiksap iets dikker).
Voeg het afgekoelde diksap toe aan de overige ingrediënten en giet het mengsel in de springvorm.
Laat de taart tenminste een uur afkoelen in de koelkast. Eet smakelijk!


Stevia Rijsttaart
donderdag 9 mei 2013
16:52



Ingrediënten
Torta di riso, een Italiaans dessert!
  • 1 liter volle melk of sojamelk
  • 150 gram risottorijst
  • 3 eieren
  • Citroenrasp van 2 citroenen
  • Sap van 2 citroenen
  • 75 gram amandelmeel
  • 2 theelepels vanille-aroma
  • Springvorm (23 cm)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C en vet de springvorm licht in.

Breng in een pan de melk en de Kristal aan de kook. Voeg de rijst toe en laat het mengsel zonder deksel en onder af en toe roeren, 45 minuten op laag vuur doorkoken totdat de melk is opgenomen en de rijst zacht is. Laat vervolgens de rijst afkoelen.
Kluts in een kom de eieren en meng de afgekoelde rijst, citroenrasp, het citroensap, amandelmeel en het vanille-aroma er doorheen.
Schep het mengsel in de bakvorm en verdeel het met een spatel gelijkmatig in de vorm. Bak de taart in circa 45 minuten gaar en laat deze in de vorm afkoelen.


Stevia Aardbeientaart
donderdag 9 mei 2013
16:53


Ingrediënten
Bodem:
  • Boter en bloem (voor de taartvorm)
  • 150 gram boter
Vulling:
  • 250 ml slagroom
  • 250 ml mascarpone
  • 500 gram verse aardbeien
  • 3 eetlepels geraspte kokos (optioneel)
Bereiding
Bodem:
Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor op
160 °C.

Vet de taartvorm in en bestuif deze met bloem.
Klop in een beslagkom met de mixer de boter zacht en romig. Voeg de Kristal en het vanillearoma toe en klop het geheel tot een gladde massa. Mix er één voor één de eieren door en klop het geheel gedurende 3 minuten op de hoogste stand tot een glad beslag. Voeg tot slot het bakmeel in gedeelten toe en mix het 1 minuut op de hoogste stand.
Breng de melk aan de kook en los de Baksoda er in op en roer dit door het beslag. Giet het beslag in de taartvorm en bak de taartbodem in circa 30 - 35 minuten gaar.

Haal na het bakken de bodem uit de vorm en laat de bodem op een bord iets afkoelen. Brokkel de chocolade in een kommetje, voeg de boter toe en laat dit au-bain marie smelten. Schenk het chocolademengsel over de taartbodem en laat dit opstijven in de koelkast.

Vulling:
Voeg het Zoetpoeder toe aan de room, sla het tot slagroom en roer de mascarpone erdoor. Doe deze crème in een slagroomspuit en breng de crème aan op de taartbodem.
Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en halveer ze. Verdeel de aardbeien over de crèmelaag en garneer met geraspte kokos.

Tip: Ook heerlijk met perzik en pure hagelslag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten