http://emptythefridge.be
SPANAKOPITA
INGREDIËNTEN
- 1 tas rijst een gekookt restje (liefst bruine rijst)
- 500 gram spinazie lieft verse
- 1 middelgrote ajuin fijngehakt
- 2 teentjes knoflook fijngehakt (kruiding laten vallen)
- 1/2 ELverse kruiden bvb. orenao, tijm, marjoraan,...
- 100 gram fetakaas
- 1/2 tas parmezaan gerapst
- 250 gram ricotta
- 1 ei(eren)
- 1/2 EL olijfolie
- peper en zout naar smaak
- 35 gram boter
- 1/2 pak filodeeg
BEREIDINGSWIJZE
- Stoom de spinazie gaar (+/-5 min).
- Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de ajuin en knoflook tot ze glazig zijn.
- Voeg de verse, gehakte kruiden toe.
- Meng het ei met de ricotta, de feta en de Parmezaan.
- Meng de rijst, gestoomde spinazie en gefruite ajuin door het kaas-/eimengsel en breng op smaak met peper en zout.
- Smelt de boter en gebruik hier een beetje van om een ovenschaal in te vetten. Leg er vervolgens een blad filodeeg in.
- Bestrijk het deeg met de gesmolten boter en leg er een nieuw vel over tot je de helft van het deeg op die manier opgebruikt hebt.
- Bestrijk het deeg met de vulling en dek deze vervolgens terug af met de rest van het filodeeg met telkens wat boter tussen elke laag.
- Bak de Spanakopita gedurende +/- 45 min in een op 175°C voorverwarmde oven tot de bovenkant goudkleurig is.
- Dien op met een slaatje met verse kruiden.
http://emptythefridge.be
BLOEMKOOL QUINOA BURGERS
INGREDIËNTEN
- 1/2 bloemkool gekookt
- 1 blik witte bonen
- 2 pijpajuin in fijne reepjes
- 3 teentjes knoflook (weglaten)
- 1/2 TL zout
- 1/2 TL peper (weglaten)
- 2 tassen quinoa gekookt
- 1-/2 tas broodkruin (vervangen)
- 1/2 tas parmezaan
- 2 TL plantaardige olie
BEREIDINGSWIJZE
- Mix de gekookte bloemkool, bonen, pijpajuin, knoflook, peper en zout tot je een gladde massa bekomt. Als het mengsel zich niet gemakkelijk laat mixen, kan je een beetje water of kookvocht van de bloemkool toevoegen, maar het moet wel een vrij vast mengsel blijven.
- Meng de quinoa, het broodkruim en de geraspte parmezaan erdoor.
- Vorm hamburgers van het mengsel (+/- 12 stuks). Per burger heb je ongeveer 1/3 tas van het mengsel nodig.
- Leg de burgers 1 uur in de ijskast om op te stijven.
- Warm de olie in een grote antikleefpan en bak de burgers gedurende 2 à 3 min per kant tot ze warm zijn en mooi goudbruin.
EXTRA
Ik gebruik quinoa zelf ook nog niet zo heel lang, en bijgevolg heb ik de verhoudingen nog niet altijd zo goed onder de knie. Koken met een restje quinoa doet zich bij mij dus af en toe wel voor.
AFHANKELIJK VAN HOEVEEL QUINOA JE OVER HEBT, KAN JE ER VERSCHILLENDE KANTEN MEE OP:
KLEIN RESTJE ( 1 TAS)
Voeg de quinoa toe aan je soep.
Laat hem even meekoken en mix de soep om en dikkere soep te bekomen. Of meng de quinoa gewoon door je soep vooraleer je ze terug opwarmt. Ideaal voor een vullende lunch.
Laat hem even meekoken en mix de soep om en dikkere soep te bekomen. Of meng de quinoa gewoon door je soep vooraleer je ze terug opwarmt. Ideaal voor een vullende lunch.
TIP: Zeer lekker in o.a. vissoep of pompoensoep
Geen opmerkingen:
Een reactie posten