Woensdag komt mijn pakket toe in Aalst
Tot dan wordt het behelpen
Vandaag is mijn partner geopereerd, hij verblijft een week in het ziekenhuis ... zo'n momenten heb ik het moeilijk om aan mijn dieet te werken. Enorm veel trek naar cola light.
Nu even op zoek naar gerechten met quinoa
Maar eerst : Wat is quinoa ?
http://jessevandervelde.com/wat-is-quinoa-inclusief-quinoa-ontbijt-recept/
Quinoa is een 'pseudo-graan'. Het is het zaad van de Quinoa plant, die in Zuid-Amerika groeit (o.a. Ecuador, Peru, Colombia, etc). De plant heeft z’n eigen natuurlijke beschermingstof tegen insecten en ander ongedierte, Saponin genaamd. Om die reden hoeven er geen bestrijdingsmiddelen over de Quinoa te worden gespoten en is het meestal een volledig biologisch product. Het is vanwege deze stof wel belangrijk de Quinoa voor het koken altijd goed af te spoelen.
Quinoa is rijk aan diverse aminozuren, de bestanddelen van eiwitten. Het is o.a. erg rijk aan lysine en cystine, twee aminozuren die zelden voorkomen in graansoorten. En ook bevat Quinoa de mineralen magnesium, ijzer, fosfor en kalium.
Enkele you tubes met uitleg en recepten
http://www.youtube.com/watch?v=0kRPUxaOm5Q#t=
Pilav van quinoa
1 pak quinoa (graanproduct, 275 g)
2 el pijnboompitten (bakje 80 g) na te vragen
4 el olijfolie of druivenpitolie
1 rode ui, gesnipperd +
250 g winterpeen, in plakjes
300 g kipfilet, in reepjes
3 el krenten ?????
1 zak spinazie (300 g)
Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Rooster ondertussen de pijnboompitten 3 min. in
een koekenpan zonder boter ofolie. Laat afkoelen op een bord.
Verhit 2 el olie in een hapjespan op middel¬hoog vuur en bak
de ui en peen 10 min. Neem uit de pan. Verhit 2 el olie in
dezelfde pan en bak de kip in 5 min. gaar. Breng op smaak
met peper en zout. Voeg de ui, peen, krenten en spinazie in
delen toe en bak nog 2 min.
Voeg de quinoa toe en schep om tot de spinazie iets is
geslonken. Breng op smaak met peper en zout en schep de
pijnboompitten erdoor.
http://www.smulweb.nl/recepten/1401984/Pilav-van-quinoa
quinoa pannekoeken
4 koppen gekookte quinoa, 1 kop tarwebloem, 1 fijngehakte ui,
2 geklopteeieren, fijngehakte peterselie, sap van een halve
citroen, 1 kop water,beetje olie,zout en peper (weglaten)
Quinoa is een goede bron voor vitamine B6, foliumzuur en vitamine C. Het bevat ook andere vitamines en mineralen, maar niet meer dan gewoon meel, met uitzondering van koper, dat in quinoa 5x zoveel voorkomt dan in tarwemeel.
Voorbereiding
De bloem oplossen in het water, dan alle ingredienten toevoegen en mengen tot een soort deeg.
Bereidingswijze
Als kleine pannenkoekjes aan beide zijden bakken in een pan.
Serveertips
Fruit is erg lekker als vulling, bv. appel
Tabouleh met quinoa
200 gr gekookte quinoa, 2 wortelen,
230 gr zoete mais (VERBODEN) - alternatief een weinig
erwten
erwten
1 ui, 1 rode paprika (paprika steeds schillen)
dressing op basis van olijfolie, bieslook.
Snijd de wortel en de paprika in reepjes. Blancheer of bak ze
in olie gedurende drie minuten. Meng de fijngesneden ui met
de dressing. Voeg de afgekoelde quinoa en de groenten toe.
Schep voorzichtig om en voeg de fijn gehakte bieslook toe.
in olie gedurende drie minuten. Meng de fijngesneden ui met
de dressing. Voeg de afgekoelde quinoa en de groenten toe.
Schep voorzichtig om en voeg de fijn gehakte bieslook toe.
Salade van quinoa met rode biet
250 gram quinoa
3 rauwe bieten (liefst jonge) NA TE VRAGEN
200 gram feta
olijfolie extra vierge citroensap
Kook de quinoa in ruim water, circa 12 minuten
Bereidingswijze
Rasp de rauwe bietjes
Verbrokkel de feta
Meng beiden door de quinoa
Doe er naar smaak olijfolie, zout en citroensap bij
Verbrokkel de feta
Meng beiden door de quinoa
Doe er naar smaak olijfolie, zout en citroensap bij
Quinoa met makreel
200 gr quinoa
bouillonblokje en halve ltr water
1 gerookte makreel, gefileerd, ontveld en zonder graten ,
geplukt in stukjes
1 rode ui heel fijn gesnipperd
2 a 3 augurken zeer fijn gesnipperd. NA TE VRAGEN
dotje mayonaise (zelf maken - zie onder)
verse peterselie
zest van citroen en wat sap
Zelfgemaakte mayonaise |
1 klein eitje |
1/2 koffielepel bio mosterd |
1/2 soeplepel citroon |
500 ml koolzaadolie |
en zout (zonder azijn) |
voorbereiding
Kook de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing in een halve liter water met een bouillonblokje
snipper ondertussen de ui of eventueel een sjalot
maak de makreel schoon
hak de augurkjes fijn
Als de quinoa beetgaar is, afgieten en laten droogstomen
Bereidingswijze
In een kom doe je de augurk makreelplukjes, vers gehakte peterselie, zest van citroen en de fijn gesnipperde rode ui. Dan voeg je de lauwwarme quinoa toe die drooggestoomd is want dan vermengen de smaken zich zo mooi. mengen met een dotje mayonaise naar smaak zodat er een lichte binding is. en eventueel op smaak afmaken met een scheutje citroensap en versgemalen zwarte peper. Als je het een dag laat staan is de smaak er nog beter ingetrokken, maar dat haalt het bij ons in huis nooit
Serveertips
Je kunt 100 gr quinoa minder nemen en een verpakking gerookte paling toevoegen ipv makreel. als je dan stukjes paling apart houdt voor bovenop , en je legt een quenelle van deze salade op een eetbare amuselepel met een stukje paling en peterselie erop kom je ook goed voor de dag. lekker, snel en simpel .
Je kunt het met toasjes of op stokbrood eten. of gewoon als salade op een bordje met lekker grof brood erbij
Spinazie, courgette met quinoa en walnoten
1 courgette, in halve maanjes gesneden
1 avocado, in stukjes gesneden (verboden)
200 gram spinazie in stukjes gesneden
een handje walnoten NA TE VRAGEN
2 eetlepels olijf- of kokosolie
een halve ui, in stukjes gesneden
2 teentjes knoflook (verboden)
sap van een halve citroen NA TE VRAGEN
peterselie
1/2 kop feta kaas, in stukjes gekruimeld
zout en peper (weglaten)
Bak de walnoten even kort in een koekenpan op laag vuur tot
ze wat knapperig worden. Blijf de walnoten constant
omscheppen om ze niet ranzig te laten worden.
Zodra ze knapperig zijn kunnen ze in een grote
schaal
Verwarm olijfolie en bak de ui kort tot deze glazig wordt,
ongeveer drie minuten. Voeg hierna de knoflook en courgette
in de pan en bak ze 5 minuten mee. Doe alle ingrediënten erna
in de schaal bij de walnoten
.
Voeg dan de gekookte quinoa, de spinazie en de avocado in de
schaal Meng 2 eetlepels olijfolie, de citroensap, peterselie,
zeezout en wat peper en voeg dit bij het mengsel.
Voeg als laatst gekruimelde feta kaas toe.
Alles mengen en genieten!
Salade quinoa, gegrilde groenten, mango(salsa)
1 kopje quinoa
rode paprika
halve aubergine (verboden, vervangen door courgette)
kleine rode ui
mango of mango salsa NA TE VRAGEN
olijfolie
knoflook (VERBODEN)
Quinoa 12 min koken.
Teen knoflook klein snijden en in de olie laten trekken.
Groenten snijden, bestrijken met knoflookolie en grillen.
Mango heel klein snijden of mango salsa maken.
Bereidingswijze
Mango(salsa) door de gekookte quinoa roeren.
Gegrilde groenten erop leggen.
Boekweit-Rijst-Quinoabrood
boekweitmeel 130 gr
rijstemeel 85 gr
quinoa 65 gr
boekweitgrutten 45 gr
sesamzaad 25 gr NA TE VRAGEN
gedroogde gist 3 gr
zout 5 gr
suiker 5 gr
margarine 15 gr
1 ei ( /- 35 gr)
water 330 ml
Deze ingredienten is op basis van een 600 grams broodje.
Doe de ingredienten in deze volgorde in de bakvorm : meel, quinoa, margarine, suiker, zout, sesamzaad, ei, gist en tenslotte water.
Selecteer het programma "normaal"
Als je wandelt, doe het lanzaam, zodat je hoort
wat elke bloem je te vertellen heeft.
wat elke bloem je te vertellen heeft.
door: Martje Bex, Bielzen BE
Geen opmerkingen:
Een reactie posten