zaterdag 25 oktober 2014

Glutenvrij en suikervrij : toch steeds een zoektocht (Tarte Tatin)

Deze website bij toeval ontdekt : http://www.glutenvrij-suikervrij.be/
Via mijn diabeteseducator probeer ik de voedingslijsten te bekomen, want dat is nog niet altijd duidelijk hoe suikervrij suikervrij is.

glutenvrije en suikervrije appel tarte tatin

GLUTENVRIJE EN SUIKERVRIJE APPEL TARTE TATIN

 http://www.focusonfoodies.nl/glutenvrije-en-suikervrije-appel-tarte-tatin/#more-3535
Wat heb je nodig?
  • 250 gram glutenvrije bakmix (of 125 gram boekweitmeel en 125 gram amandelmeel)
  • 150 gram kokosolie
  • snuf zout
  • 75 ml plantaardige melk (bijv. amandelmelk)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 30 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 Jonagold appels
  • 1 citroen
  • 2 theelepels kaneel
En hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 220 graden
  1. Doe het meel samen met bakpoeder, baking soda, gesmolten kokosolie, zout, 1 theelepel kaneel, melk en kokosbloesemsuiker in de keukenmachine en laat een minuut of 5 kneden. Is het deeg te droog? Voeg wat extra amandelmelk toe. Is het deeg juist te nat? Voeg wat extra meel toe. Maak van het deeg een mooie bal.
  2. Schil de appels en snijd in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Verhit wat kokosolie in een pan en bak daarin de appelschijfjes lichtjes aan (ca. 10 minuten op laag vuur). Knijp het sap van een halve citroen (hele citroen mag ook, proef eerst even) hierboven uit. De 2 theelepels kaneel mogen bij de stukjes appel.
  3. Vet een springvorm van ongeveer 20 cm in met kokosolie of olijfolie. Leg onderop de appelschijfjes; leg ze tegen elkaar aan met de klok mee. Snijd wat stukjes appel op maat voor in het midden van de tarte tatin. Besprenkel nog met wat citroensap en kaneel en giet al het vocht uit de pan over de appelstukjes heen.
  4. Dek dan de appels af met een laagje deeg van zo’n 2/3 cm dik. Dit wordt de bodem. Wanneer het deeg niet goed te kneden is kun je steeds kleinere lapjes tegen elkaar aan duwen. Zorg dat je het deeg goed aanduwt, ook tegen de rand van de springvorm.
  5. Bak de Tarte tatin in zo’n 30-40 minuten af, de baktijd kan per oven verschillen.
 bIJ DIT RECEPT WORDT KOKOSBLOESEMSUIKER GEBRUIKT
http://www.noble-house.tk/html/NL/Amanprana-Gula-Java-Kokosbloesemsuiker/Kokosbloesem_suiker_van_Amanprana_heeft_lage_Glycemische_index_van_35.html

hIER VOND IK MEER UITLEG

GLUTENVRIJE EN SUIKERVRIJE CLAFOUTIS MET BRAMEN EN BOSBESSEN

 

Bakblik van ca. 20×20 cm – 4-6 personen
  • 3 eieren
  • 75 gram amandelmeel
  • 250 ml plantaardige melk (bijv. amandelmelk)
  • 20 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel kaneel
  • snufje zout
  • 250 gram bramen
  • 50 gram bosbessen
En hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden
  1. Klop de eieren los, zoals bij een omelet. Meng alvast het afgewogen meel met kokosbloesemsuiker en voeg beetje bij beetje bij de eieren, terwijl je met een garde goed blijft kloppen.
  2. Voeg de amandelmelk, het vanille extract, kaneel en zout toe en roer door.
  3. Vet het bakblik in met kokosolie en leg hierin de bramen en bosbessen. Giet dan het eimengsel over het fruit heen en zet het bakblik in de oven. Bak in 45-60 minuten mooi goudbruin (check af en toe, baktijden kunnen per oven verschillen).
  4. Garneer met wat vers fruit en kokosrasp. Eet smakelijk!
Volgende week de foto's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten