Het goede nieuws is dat ik sinds vorige week een deeltijdse job heb binnen de sector dat ik wou, en op 15 kilometer van bij mij thuis. Dat is voor mij het startpunt om terug in gang te schieten en alles terug probeer op de rails te krijgen.
Sinds deze week is ook mijn diabetes regeling aangepast en dat zorgt er voor dat op dat gebied het een stukje beter gaat. Straks wil ik nog even naar de winkel gaan om enkele appelen en peren zodat ik een leuk dessertje kan maken voor morgen : met crumble.
Tijdens mijn zoektocht botste ik op volgende recepten (goed als glutenvrij maar niet voor mijn diabetes)
overgenomen van http://www.gezondheidsnet.nl/gezellige-en-gezonde-feestdagen/glutenvrije-speculaas
Bak speculaasjes of een grote speculaaspop.
Aantal personen:
2
Bereidingsduur:
30+ minuten
Ingrediënten:- 100 gram boekweitmeel + 100 gram rijstmeel of 200 gram glutenvrij meel
- 80 gram bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel glutenvrije speculaas- of koekkruiden
- 120 gram margarine
- Margarine of olie
- (rijste)bloem
- Garnering: gepelde amandelen of amandelschaafsel
Bereiding
Deeg
- Vermeng de bloem met de basterdsuiker, de speculaaskruiden en het zout in een kom.
- Voeg de koude margarine toe en snijd dit met twee messen in stukjes.
- Kneed de massa met een koele hand snel tot een samenhangend deeg. Laat het deeg afgedekt in de koelkast ongeveer 30 minuten opstijven.
- Warm intussen de oven voor op 150° C. Bestrijk de bakplaat met wat margarine of olie.
- Rol het deeg uit op een met (rijste)bloem bestoven aanrecht.
- Ga verder met beschrijving hieronder voor kleine speculaasjes of een grote speculaaspop.
Speculaasjes:
Steek met vormpjes zoveel mogelijk figuurtjes uit de deeglap. Leg ze op de ingevette bakplaat. Versier de koekjes met een amandel of druk er wat amandelschaafsel in. Bak de speculaasjes in 12-15 minuten gaar.
Steek met vormpjes zoveel mogelijk figuurtjes uit de deeglap. Leg ze op de ingevette bakplaat. Versier de koekjes met een amandel of druk er wat amandelschaafsel in. Bak de speculaasjes in 12-15 minuten gaar.
Speculaaspop:
Bestuif een speculaasvorm met wat (rijste)bloem. Druk het deeg in de speculaasvorm en haal het overtollige deeg weg. Sla het deeg uit de vorm (doe dat door de vorm, met het deeg naar beneden, op de bakplaat te slaan). Versier als laatst het deeg met wat amandelen of druk er wat amandelschaafsel in. Bak de speculaaspop in het midden van de oven in 25-30 minuten gaar
Bestuif een speculaasvorm met wat (rijste)bloem. Druk het deeg in de speculaasvorm en haal het overtollige deeg weg. Sla het deeg uit de vorm (doe dat door de vorm, met het deeg naar beneden, op de bakplaat te slaan). Versier als laatst het deeg met wat amandelen of druk er wat amandelschaafsel in. Bak de speculaaspop in het midden van de oven in 25-30 minuten gaar
Glutenvrije appelbeignets
Voor acht stuks.
Bereidingsduur:
30+ minuten
Ingrediënten:- 2 appels
- 1 eetlepel suiker
- ½ theelepel kaneel
- 50 gram rijstebloem
- 25 gram boekweitmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- ± 1 dl water
- olie
- poedersuiker
Bereiding
- Schil de appels en boor het klokhuis er uit.
- Snijd iedere appel in 4 mooie plakken.
- Meng de suiker met de kaneel.
- Bestrooi de appelschijven met het suikermengsel.
- Vermeng de rijstebloem en boekweitmeel met een beetje zout en het bakpoeder.
- Voeg beetje bij beetje het water toe en roer dit tot een glad beslag.
- Verhit de olie tot circa 180° C.
- Haal de appelplakken door het beslag en bak ze in de hete olie in ongeveer 3 minuten gaar en goudbruin.
- Neem de appelbeignets met een schuimspaan uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken.
- Bestrooi de appelbeignets naar smaak met poedersuiker.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten